contact?

Groene plastic fabriek Almere

lokale oplossing voor lokaal vraagstuk

In samenwerking met de gemeente Almere openen we 29 april 2021 een fabriek waar we lokaal plastic afval verwerken tot producten voor de lokale gemeenten uit de MRA (Metropoolregio Amsterdam). Met de Groene Plastic Fabriek bieden wij een oplossing voor moeilijk verwerkbare plastics, laagwaardige mix- en folieplastics, welke normaal gesproken worden verbrand.

60% van het totale plastic afval in Nederland bestaat uit dit soort laagwaardige plastics. In de Groene Plastic Fabriek geven we juist deze plastics weer een nieuw leven en wordt verbranding voorkomen en minder CO2 uitgestoten. Zo dragen we bij aan het milieu en wordt afgedankt kunststof weer waardevol.

‘save-tasta huisje’ woning op floriade

De mogelijkheden van de Groene Plastic Fabriek laten we zien op de Floriade. Er zijn bankjes, vlonders en schuttingen, maar er is ook een prototype van het “save tasta huisje” gebouwd. De stapelbare bouwblokken voor het  “save-tasta huisje” maken we in de Groene Plastic Fabriek Almere van huishoudafval. De woning heeft veel weg van een eenvoudig LEGO bouwwerk en staat symbool voor de vele mogelijkheden van gerecycled plastic afval.

In het prototype save tasta huisje van 20m² is in totaal 7.482 kg plastic afval verwerkt. Dit staat gelijk aan circa 5 miljoen boterhamzakjes. En door te kiezen voor het recyclen van afval plastic in plaats van verbranden, wordt 7.419 kg aan CO2-uitstoot bespaart. Dat is evenveel als 62.352 km rijden met een auto. Het prototype is vanaf april 2022 te zien op de Floriade.

onderdeel Europees project

De Groene plastic fabriek maakt deel uit van het Transform-CE project. Het betreft een Europees Interreg NWE project met als doel plastic hoogwaardig te recyclen, zodat het waarde behoudt en in een cyclus van hergebruik terechtkomt.

Binnen het project worden twee fabrieken gebouwd. In Almere komt een fabriek die producten van lokale laagwaardige afval plastics voor de openbare ruimte gaat produceren. In Chester (Verenigd Koningrijk) komt een fabriek voor het 3D-printen van producten met gerecycled plastic.

De doelstelling van het Transform-CE project is bij te dragen aan een recycling economie en hiermee de afhankelijkheid van importmarkten te verminderen, single-use plastics te recyclen en op te waarderen en de vraag naar hergebruikte producten te laten toenemen in Noordwest Europa.

Het driejarige Transform-CE project wordt geleid door Manchester Metropolitan University. Het project wordt ondersteund door het Interreg North West Europe-programma als onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Zie de website van website van Interreg NWE Transform-CE voor meer informatie.

in samenwerking met

  • save plastics
  • Gemeente Almere
  • Manchester Metropolitan University
  • Interreg Transform CE

ook een project beginnen?

Verkoopteam

Ons verkoopteam
(Sjoerd, Bram, Marlous, Robert en René)

 

Ruim 30 jaar maken wij met succes gerecyclede oplossingen voor de weg-, water- en natuurbouw. Ben je benieuwd hoeveel impact je kunt hebben met onze oplossingen uit afval plastic? Vul dan onderstaand contactformulier in. Je kunt ons uiteraard ook bellen op 026 30 333 07, mailen op info@saveplastics.nl of een laat een bericht achter via social media. Voor de particuliere markt hebben wij de webwinkel www.kunststofreus.nl opgericht.

Net als jij hechten wij veel aan privacy en daarom is het voor ons vanzelfsprekend dat we voorzichtig omgaan met jouw gegevens.

keurmerken

Vraag naar onze FSC®- en PEFC-gecertificeerde oplossingen.