contact?

Circulaire plastic fabriek (Almere)

Onze visie is om lokale oplossingen te zoeken voor lokale vraagstukken. Met de circulaire plastic fabriek geven we hier een invulling aan. In samenwerking met de gemeente Almere bouwen we een fabriek waar we lokaal plastic afval verwerken tot producten voor de lokale gemeenten uit de MRA (Metropoolregio Amsterdam).

De circulaire plastic fabriek biedt een oplossing voor moeilijk verwerkbare plastics, laagwaardige mix- en folieplastics. Deze plastics kunnen niet worden gescheiden of zijn erg vies en worden normaal gesproken verbrand. Dit betreft 60% van het totale plastic afval in Nederland. In de fabriek geven wij deze plastics een nieuw leven. Hiermee voorkomen we verbranding en wordt minder CO2 uitgestoten. Zo dragen we bij aan het milieu en wordt afgedankt kunststof weer waardevol.

‘save brick’ woning op floriade

Op de Floriade laat save plastics zien wat de mogelijkheden zijn met afval plastic en wat voor een type producten we kunnen maken met de nieuwe fabriek. Er zijn bankjes, vlonders, schuttingen en hekjes te zien, maar ook wordt op de Floriade het prototype van onze ‘save brick’ woning tentoongesteld. Deze duurzame woning is gemaakt van stapelbare bouwblokken van 100% gerecycled plastic afkomstig van Almeers huishoudafval.

Met de ‘save brick’ woning laten we een nieuwe manier van bouwen zien. De woning – die op het eerste gezicht doet denken aan een eenvoudig LEGO bouwwerk – staat symbool voor de vele mogelijkheden van gerecycled plastic afval.

lokale oplossingen

Een lokaal probleem wordt ingezet als oplossing: het overschot aan plastic afval wordt gekoppeld aan de toenemende vraag op de woningmarkt. In het prototype ‘save brick’ woning van 20m² is in totaal 7.482 kg plastic afval verwerkt. Dit staat gelijk aan bijna 5.000.000 boterhamzakjes. En door te kiezen voor het recyclen van afval plastic in plaats van verbranden, wordt 7.419 kg aan CO2-uitstoot bespaart. Dat is evenveel als 62.352 km rijden met een auto.

onderdeel Europees project

De circulaire plastic fabriek maakt deel uit van het Transform-CE project. Het betreft een Europees Interreg NWE project met als doel plastic hoogwaardig te recyclen, zodat het waarde behoudt en in een cyclus van hergebruik terechtkomt.

Binnen het project worden twee fabrieken gebouwd. In Almere komt een fabriek die producten van lokale laagwaardige afval plastics voor de openbare ruimte gaat produceren. In Chester (Verenigd Koningrijk) komt een fabriek voor het 3D-printen van producten met gerecycled plastic.

De doelstelling van het Transform-CE project is bij te dragen aan een recycling economie en hiermee de afhankelijkheid van importmarkten te verminderen, single-use plastics te recyclen en op te waarderen en de vraag naar hergebruikte producten te laten toenemen in Noordwest Europa.

Het driejarige Transform-CE project wordt geleid door Manchester Metropolitan University. Het project wordt ondersteund door het Interreg North West Europe-programma als onderdeel van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Zie de website van Interreg NWE Transform-CE voor meer informatie.

in samenwerking met

  • save plastics
  • Gemeente Almere
  • Manchester Metropolitan University
  • Interreg Transform CE

ook een project beginnen?

Ons verkoopteam
(Bram, Marlous, Robert, Sjoerd, Jimmy en René)

 

Ruim 30 jaar maken wij met succes gerecyclede producten voor de weg-, water- en natuurbouw. Ben je benieuwd hoeveel impact je kunt hebben met onze producten uit afval plastic? Vul dan onderstaand contactformulier in. Je kunt ons uiteraard ook bellen op 026 30 333 07, mailen op info@saveplastics.nl of een laat een bericht achter via social media. Voor de particuliere markt hebben wij de webwinkel www.kunststofreus.nl opgericht.

Net als jij hechten wij veel aan privacy en daarom is het voor ons vanzelfsprekend dat we voorzichtig omgaan met jouw gegevens.

keurmerken

Vraag naar onze FSC®- en PEFC-gecertificeerde producten.